2020/2021 sezonunda PTT 1.Lig takımlarından olan Adana Demirspor, geçen sezonun son 11 haftası için teknik direktör Samet Aybaba ile anlaşma sağlamıştı. 11 haftada 10 galibiyet 1 beraberlik ile takıma ve şehre 31 puan hediye eden mavi lacivertliler, bu başarıyla beraber ligde 1. olmuş ve 26 yıl aradan sonra Süper Lig’e geri çıkmıştı.
2021/2022 sezonunda Süper Lig’e adaptasyon aşamalarını atlatan Adana Demirspor, gelecek sezona Avrupa parolası ile başlayacak.
30 Nisan 2021’de şirketleşen kulübün, futbol dışında farklı spor dallarındaki başarıları ise hafife alınmayacak cinsten. Adana Demirspor Kulübü’nün ilk faaliyet gösterdiği branşlar atletizm, bisiklet, güreş, yüzme, sutopu ve futboldur. Daha sonra bu branşlara eklenen basketbol ve voleybolun Türkiye’de yaygınlaşması bu duruma sebep olmuştur.
Kanun Sonucu Kurulan Kulüp
1940 yılında, 2. Dünya Savaşı’nın yaşandığı zamanlarda, silah altında bulunan askerlerin dışında kalan gençleri, sivil savunma ve spora yöneltmek amacıyla ‘Sivil Savunma Mükellefiyeti’ adı altında çıkan kanun sonucunda ‘Kamu ve Özel Sektörde 500 Kişiden Fazla Eleman Çalıştıran Kuruluşların Spor Kulübü Kurmaları Mecburiyeti’ neticesinde, 21 Aralık 1940 tarihinde, o zamanın Devlet Demiryolları 6. İşletme Müdürü Eşref Demirağ tarafından Adana Demirspor Kulübü kurulmuştur.
Amatör Sporlarda Adana Demirspor
1940-1952 yılları arasında mahalli olarak bölgesel faaliyet gösteren Atletizm branşı, 1953-1954 sezonunda en parlak dönemini yaşamıştır. O dönemde Yıldıray Pagda, Atilla Binöz, Yavuz Pagda, Turgay Renklikurt Adana Demirspor Atletizm Takımının ismini Türkiye’ye duyurmuştur. Yıllarca bireysel ve takım halinde şampiyonluklar kazanan takım, yüksek öğrenim görmeleri dolayısıyla Adana’dan ayrılmıştır. Faaliyetler 1980 yılına kadar duraklama devrine girmiştir. 1980 yılından sonra, Bölge Atletizm Antrenörü Hasan Tekin Adana Demirspor’da kuvvetli bir takım oluşturmuş ve 5 yıl boyunca şampiyonlukları kimseye kaptırmamışlardır.
1956 yılında dönemin yöneticileri Sevket Kapulu ve Fevzi Özşahin’in kulüp lokaline kurdukları minderle, güreşe ilk adım atılmış ve Çukurova’da Çayır Güreşçisi olarak faaliyetlerde bulunan gençleri toplayarak mindere getirmişlerdir. Bu gençler daha sonraları Milli Takıma kadar yükselme başarısı göstermişlerdir. 1968 yılından sonra güreş faaliyetleri yavaş yavaş azalmış ve ardından sona ermiştir.
1938 yılında Adana Belediye Başkanı Turhan Cemal Beriker ve Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Rıza Salih Saray’ın girişimleri ile Adana’da Türkiye’nin en modern yüzme havuzunun yapılması için karar verilmiştir. Havuzun açılışı ile birlikte 1942 yılından itibaren Bölge Karması adı altında yarışlara iştirak eden Adana Demirspor Kulübü Yüzme ve Sutopu Takımı Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük Sutopu oyuncusu, takımın ağabeyi, örnek sporcu Muharrem Gülergin önderliğinde 17 yıl hiç yenilmeden, 22 yılda da tek mağlubiyet alarak toplamda 29 defa Türkiye Şampiyonu olmuştur. Takım İstanbul ve tüm Türkiye’de Yenilmez Armada olarak anılmıştır. Adana Demirspor Kulübü, Adana’nın sulama kanallarında yüzme öğrenip, daha sonra havuzun açılması ile Milli Takım forması giyen 40’a yakın efsane sporcuyu bünyesinde barındırmıştır. Bu sporcular yüzmenin her branşında ve her mesafede sayısız Türkiye rekorları kırmışlardır. Manş Deniz’ini birçok ülkenin sporcusu defalarca yüzerek geçmiştir. Ancak rekor Adana Demirsporlu Erdal Acet’indir. Manş’ı ilk kez hem de tüm zamanların en iyi derecesi ile geçen Erdal Acet ayrıca 5 kez Uluslararası İstanbul Maratonu’nu kazanmıştır.